Schutrups Backcountry

Schutrups Backcountry: men only!

Aan de lange reeks van evenementen wordt deze herfst een nieuwe toegevoegd: Schutrups Backcountry. Een weekend voor stoere mannen op 19 en 20 oktober in en vanuit de ‘achtertuin’ in Exloo.

Laten we eerlijk zijn: er zijn meer vrouwen die bedenken ‘laten we vandaag eens gezellig naar Schutrups gaan!’ dan mannen. En als mannen al gezellig naar Schutrups gaan, is het acht van de tien keer in het kielzog van hun vrouw of vriendin. Daar is ook niks mis mee.
Maar vanaf nu wordt dat één keer per jaar anders. Sterker: er komt een event waarbij vrouwen niet eens wélkom zijn. ‘Men Only’ staat er dan op het terrein, waar de eerste Schutrups Backcountry wordt georganiseerd. Schutrups Backcountry? U mag het ook -in goed Drents- ‘het stoere mannen-weekend’ noemen.

Een weekend lekker met de mannen onder elkaar

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober is de winkel gewoon open en zijn vrouwen daar natuurlijk gewoon welkom. Maar de ‘achtertuin’ van Schutrups is dan wel het exclusieve terrein van de man. “Het is natuurlijk allemaal met een knipoog”, zegt Jan Schutrups, die het samen met Evelyn Steenbergen (inderdaad ja, een vrouw) organiseert. “Je moet er ook geen politiek statement ofzo achter zoeken. We hadden altijd al één keer per jaar een Mannendag in de winkel, met activiteiten speciaal voor mannen, zoals een barbier. Dat sloeg zo aan, dat we besloten hebben het dit jaar groter aan te pakken en er een heel weekend van te maken.”

En als Jan Schutrups spreekt over ‘groter aanpakken’, dan bedoelt-ie ook ‘groter aanpakken’! Het event duurt twee dagen, dus er kan worden gekampeerd (14,95 euro). Niet zomaar in caravans, maar in tipi’s en rooftenten en meer van die niet alledaagse slaapplekken, die worden geregeld door Nozem Backcountry. Uiteraard wordt er niet gegeten van de traiteur, of de vegetarische slager, maar wordt er echt vlees, van dier, op de barbecue gegooid (9,95 euro). In Jans woorden: “Een authentieke BBQ!” Dat moet natuurlijk worden weggespoeld, dus is Eggens Bier uit Groningen aanwezig met een bierproeverij van bieren met een twist (12,50 euro).

Er is een kampvuur (waar de mannen voor het slapen gaan sterke verhalen kunnen uitwisselen) en om het helemaal af te maken is er live bluesmuziek.

4×4 Experience

Verder is er overdag een demonstratie ‘woodcarven’ door Martijn Harms. “Martijn maakt van een boomstam met een kettingzaag kunstwerken, machtig mooi om te zien.” Voor wie zich fysiek wil inspannen, worden er Highland Games georganiseerd en wie liever de accu het werk laat doen zijn er steps van Rubrider Groningen aanwezig. En hadden we de 4×4 Experience al genoemd? Jan: “Het is nog geen 19 oktober, dus het kan best dat er nog onderdelen bij komen, buiten of binnen.”

Over binnen gesproken: wie vindt dat zijn baard aan verzorging toe is (of van zijn vrouw nu eindelijk een minder saai model moet nemen) kan terecht bij een vaste ‘artiest’ van de eerdere Mannendag-edities, de barbier van Nozem uit Emmen. Een andere artiest die tijdens het event aanwezig is: Paul Vetter, de bekende ‘shoe-artist’ uit Groningen.

Jan: “Wie tijdens de Schutrups Backcountry een paar crusted (ongeverfde) schoenen van ons eigen label koopt, kan ze door Paul helemaal naar eigen smaak laten kleuren. Een soort shoe-tattoo, waardoor je echt een exclusief paar schoenen hebt. Een mooi aandenken aan ons eerste weekend voor stoere mannen.” Hou voor het definitieve programma en aanmelding schutrups.nl in de gaten.