COLUMN ERIK SCHUTRUPS

De voetzorg wordt bij Schutrups de komende jaren steeds belangrijker. Doordat mensen steeds ouder worden, krijg je meer te maken met zogenaamde systeemziektes als reuma en diabetes en typische ouderdomsklachten als artrose. Naarmate we ouder worden, krijgen we bijna allemaal meer last. De één van de handen, de ander van de voeten. Daarnaast is er ook bij jongere mensen steeds meer bewustwording over het belang van goede voetzorg. Je kunt met de manier waarop wij voetonderzoek doen, de zogenaamde holistische aanpak, ook klachten op latere leeftijd voorkomen. Daarom pleiten wij eigenlijk voor een soort APK van de voeten. 

Het is ongelooflijk hoe de voetzorg veranderd is sinds ik hier zo’n dertig jaar geleden begon. Ik zat aan het einde van mijn dienstplicht, toen Jan zei: ‘Kom maar in de winkel, het is hartstikke druk hier, dus pa en ik hebben mensen nodig’. Daarna ben ik allerlei opleidingen gaan doen en steeds meer richting voetzorg gegaan. Inmiddels werken er op deze afdeling alles bij elkaar 22 mensen, waar we het toen deden met pa, Jan, ik en één medewerkster die de administratie deed en zolen knipte. Dat was de tijd dat we overdag de winkel en de praktijk deden en ’s avonds en ’s ochtends vroeg zolen ontwierpen. 

Later, toen het bedrijf groeide, ontstond op vrij natuurlijke wijze een verdeling van werkzaamheden tussen Jan en mij. Ik hou wel van omgaan met mensen, maar verkoop is niet echt mijn ding. Jan was juist altijd al een geboren verkoper. Maar het is niet zo dat ik niet naar buiten treed. Ik ondersteun Jan bijvoorbeeld met alle plezier door lezingen te geven. Zodat iedereen het belang van goede voetzorg gaat inzien.

Erik Schutrups is samen met zijn broer Jan de vierde generatie Schutrups in het bedrijf in Exloo. Het begon allemaal met overgrootvader Willem (1897), daarna volgden grootvader Jan (1923) en vader Jaap (1960). Erik is onder meer verantwoordelijk voor Schutrups Voetzorg.