Huttentocht in de Dolomieten

Nieuwe reis: Huttentocht in de Dolomieten

Wil je als skiër wel eens wat anders dan de pistes in de bekende wintersportplaatsen? Wil je ski’s in de praktijk proberen en misschien wel paragliden? Ga dan met Schutrups en SkiService Almelo mee op reis.

De perfecte skiuitrusting kopen, is één. De perfecte skivakantie vieren, is vaak een ander verhaal. Daarom heeft Schutrups dit jaar de samenwerking gezocht met Roland ter Harkel van SkiService Almelo, die al sinds 1987 avontuurlijke skireizen organiseert.
Zo zijn er dit seizoen drie ‘Huttentochten’ in de Italiaanse Dolomieten: van 9 tot en met 12 januari, van 5 tot en met 9 februari en van 29 februari tot en met 4 maart.
“Die huttentochten geven een totaal andere beleving dan skiën op de drukke pistes”, zegt Roland. “We trekken skiënd met een rugzakje op de rug van hut naar hut in een heel groot gebied in de Italiaanse Dolomieten. Wel gewoon over geprepareerde pistes, maar die zijn veel minder druk dan de toeristische pistes.”

De hutten waar wordt overnacht, de zogenaamde ‘Rifugio’s’, zijn geschikt voor niet al te grote groepen. Roland: “Per reis kunnen er daarom maximaal 12 mensen mee. Die hutten zijn beregezellig en sommige staan letterlijk bovenaan de piste. Je slaapt met z’n allen in een grote slaapzaal of met twee, drie man per kamer, dat verschilt per hut. Het zijn natuurlijk geen 5 sterren-hotels. Maar we hebben wel een 5 sterren-uitzicht. En de sfeer is met zo’n kleine groep ook altijd fantastisch.”

Die eerste afdaling op verse sneeuw, dat is magisch

Volgens Roland is voor veel deelnemers de ochtend het hoogtepunt van de dag: “Een huttentocht op ski’s is niet zomaar een wintersportvakantie. Omdat de hutten hoog in de bergen liggen, staan wij elke morgen als eerste op de vers geprepareerde pistes. Dat is zo’n heerlijk gevoel, bijna magisch.”
De huttentochten hebben een vast programma, maar de route is afhankelijk van het weer en de groep. De eerste dag verzamelen de deelnemers om 9.00 uur bij Hotel Wolkenstein in St.Christina. Wie de dag tevoren aankomt, kan daar zelf een overnachting boeken. Er wordt via Val Gardena richting de Col Rodella geskied, onder meer langs de voet van de steile wanden van de LangKofel.

Verborgen kloof

Op de tweede dag gaat het via de Sella-groep naar de voet van de koningin van de Dolomieten, de Marmolada gletsjer.

’s Middags wordt vanaf 3300 meter een magische afdaling van maar liefst twaalf kilometer gemaakt. Dag 3 hangt aan elkaar van hoogtepunten, want na de gletsjer komt de verborgen kloof. Vervolgens voert de tocht langs bevroren watervallen en grotkapelletjes en via het pittoresk skigebiedje Cinque Torri met de gondel naar 2800 meter hoogte op de Lagazuoi, waar in de hot-tub en sauna van de zonsondergang kan worden genoten. De laatste hele skidag brengt de groep onder meer via de kloof aan de achterkant van de Lagazuoi, met een mega grote bevroren waterval, naar een arrenslee met paarden die de skiërs met touwen naar de volgende lift trekken en volgt de laatste overnachting.
De huttentochten zijn geschikt voor ervaren skiërs. Roland: “Als je fatsoenlijk een rode piste af komt, dan ben je ervaren genoeg om mee te gaan. We hebben deelnemers in alle leeftijdscategorieën, zowel mannen als vrouwen. Maar wat we ook vaak zien is dat een ouder samen met zoon en/of dochter dit wil beleven.”

Helemaal alleen

Wat het meest aanspreekt van een huttentocht? “Afgezien van het uitzicht en het sportieve element: het contrast. Het ene moment waan je je helemaal in je eentje op de piste, in je eigen bubbel. En het volgende moment zit je vol in de gezelligheid van een groep in de berghut. Het komt regelmatig voor dat er tijdens dit soort reizen vriendschappen voor het leven worden gesloten.”

Naast de huttentochten organiseert Roland voor Schutrups ook een ‘SnowEvent’, van 21 tot en met 24 november in Oostenrijk. “We gaan met een hele lading ski’s en snowboards en organiseren op de gletsjers van Sölden verschillende activiteiten. De bedoeling van al die ski’s en snowboards is simpelweg dat je ze lekker kunt uitproberen en je ervaring met anderen kunt delen. Donderdag aanrijden en dan drie dagen heerlijk buiten spelen in de sneeuw. Het meest bijzondere aan deze reis is dat je op de eerste sneeuw gaat skiën. Dat is gewoon hartstikke mooi. En wij regelen alles. Deze reis is geschikt voor alle skiërs. Als je de blauwe piste af kunt, kan je al meedoen.”

Paragliding

Voor de echte avonturiers bestaat bij geschikt weer (en tegen bijbetaling) trouwens ook nog de mogelijkheid om een tandemvlucht met de paraglider te maken.
Want Roland ter Harkel is naast skigids en skireis-organisator ook eigenaar van een paraglidingschool. Hij verdeelt zijn jaar in twee delen: skiën in de winter en paragliden in de zomer. “Toen ik in 1986 in St. Anton was om als skileraar privéles te geven, zag ik dat paragliden. Ik zei meteen: ‘Dat ga ik ook doen’. Iedereen verklaarde me voor gek. Maar ik ben het toch gaan doen en heb nu een prachtige paraglidingschool met alle voorzieningen in Frankrijk (www.paralodge.fr) en vlieg over de hele wereld.” Vervelen gaat het nooit, zeg hij. “Ik heb al in heel veel landen gevlogen: Zuid-Afrika, Kenia, Brazilië, Turkije, Marokko, Iran, noem maar op. Maar er blijven er ook nog heel veel te ontdekken.”

Hetzelfde hout

Inmiddels heeft Roland Jan Schutrups ook met het vliegvirus besmet. Zodanig zelfs dat Jan onlangs in Turkije zijn brevet 1 haalde.
“Ik denk dat Jan en ik wel van hetzelfde hout gesneden zijn. Hij is ook een avontuurlijke vent, is graag in de natuur bezig en vindt het leuk zijn ervaringen met anderen te delen. Om te leren paragliden moest hij wel even uit zijn eigen comfortzone, dingen loslaten en zich volledig overgeven aan de instructeur. Hij was geen natuurtalent, maar heeft het stap voor stap toch goed geleerd. Tijdens de grondoefeningen met de paraglider ontdekken wij wel wie er gevoel voor heeft en wie niet. Wij sturen dan bij en als we denken dat iemand zover is om daadwerkelijk te gaan vliegen, dan maken we samen eerst een pedagogische tandemvlucht. En gaat dan alles goed en begrijp je hoe te sturen, dan volgt de eerste solovlucht. Dan ben je echt op jezelf aangewezen, al heb je wel via de portofoon contact met de grond.
Dat leerproces heeft Jan dus ook doorlopen en hij is tijdens deze vliegweek ook behept geraakt met het vliegvirus. Eenmaal geland wil je namelijk meteen weer de berg op om dat gevoel van vrijheid nogmaals te beleven. Ik weet zeker dat hij het nog vaker gaat doen. Het is namelijk een schitterende sport. Buitenspelen, vliegen, vrij zijn in de lucht, dat geeft toch wel een hele nieuwe dimensie aan je leven. Echt fantastisch om te doen en iedereen kan het leren!”