COLUMN JAN SCHUTRUPS

Vol trots presenteer ik u het nieuwe Schutrups Magazine. De afgelopen maanden hebben mijn dochters Lisa en Roos en ik heel veel leveranciers bezocht om te zorgen dat we u een gevarieerd aanbod kunnen presenteren van enerzijds onze vertrouwde kwaliteitsmerken en anderzijds enkele verrassende nieuwe merken.

Minstens zo trots ben ik op de Schutrups Academy, die in juni de eerste acht studenten aflevert. Daardoor kunnen wij de dienstverlening in de voetzorg aanzienlijk verbeteren en krijgen we er in de winkel mensen bij die zijn afgestudeerd als podoloog en dus veel inhoudelijke voetkennis hebben.

Doordat we er acht podologen bij krijgen, kunnen we ook een oude wens van mij in vervulling laten gaan: meer aanmeetlocaties buiten Exloo. Als Hoogeveen in maart open is, hebben we er vijf, maar liefst wil ik eind van het jaar tien plekken hebben waar we dezelfde voetzorg kunnen bieden als in Exloo. De behoefte aan goede voetzorg neemt de komende jaren namelijk fors toe. Goed kunnen bewegen wordt steeds belangrijker. De servicepunten buiten Exloo zijn dan ideaal, omdat de klanten niet ver hoeven te reizen.

Bijkomend voordeel: we zitten overal op een locatie met andere specialismes, van sportartsen tot fysiotherapeuten. Dus onze mensen verbreden hun kennis en dat delen ze weer met hun collega’s hier. Wat mij betreft wordt Schutrups Voetzorg ‘the place to be’ voor iedereen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

“Ik ben soms benieuwd wat mijn vader ervan gevonden had”

Verder werken we rustig en gestaag aan het inwerken van Lisa en Roos in alle facetten van ons bedrijf. Ik wil uiteindelijk het bedrijf op een gezonde manier overdragen. Het is ook weer niet zo dat ik mentaal al afscheid aan het nemen ben trouwens. In het begin, toen Lisa en Roos net in de zaak waren, had ik geen idee hoeveel tijd ze nodig hadden. Nu weten we dat het hele proces nog wel minimaal vijf jaar vergt. Die tijd wil ik ze ook geven. Zolang ik niet voorbij gestreefd ben, ga ik door. Ik vind mijn werk en de zaak gewoon nog hartstikke leuk, dus het is geen opgave. En ik vind het ook leuk dat Eriks zoon Jaap nu aan het studeren is in Eindhoven en straks ook in het bedrijf wil. Machtig mooi is dat.

Uiteindelijk wil ik een bepaalde footprint achterlaten in Drenthe, waarbij Schutrups een mooi kennis- en opleidingscentrum blijft.

Met de Schutrups Academy hebben wij op dat gebied echt iets neergezet waar ik trots op ben. Het zou heel goed zijn als er een nieuwe lichting komt. Het heeft ons namelijk naast nieuwe collega’s allemaal heel veel positieve energie opgeleverd en we hebben er ontzettend veel van geleerd. Maar ik moet ook eerlijk zeggen: het kost giga veel geld om een eigen Academy op te zetten en vier jaar aan de praat te houden. Ik ben er destijds heel impulsief ingestapt en het is ook goed gekomen. Maar het waren pittige jaren. Dus dat moet bij een volgende lichting wat mij betreft wel anders.

Aan de andere kant: zoiets kan ook alleen in een familiebedrijf. Wij kijken niet naar één jaar, maar hebben een lange termijnvisie. Als we alleen aan de korte termijn hadden gedacht, hadden we die investering in de Academy nooit gedaan. Maar zo denken we gelukkig niet. Soms denk ik weleens: ik ben benieuwd wat mijn vader er allemaal van gevonden had. Dat is toch de grondlegger van wat er nu allemaal staat en hij was een groot voorstander van goede opleidingen. Hopelijk komt u snel weer langs in Exloo!

Jan Schutrups is de vierde generatie Schutrups in het bedrijf in Exloo. Het begon allemaal met overgrootvader Willem (1897), daarna volgden grootvader Jan (1923) en vader Jaap (1960). Sinds 1983 is Jan actief in de winkel, die sindsdien spectaculair is gegroeid.