Bij hardlopen komen grote krachten vrij. Verkeerde schoenen leiden dan ook onherroepelijk tot ellende. Marco van Es en Jeroen Broekman leggen uit hoe je dat voorkomt.

“Uiteraard meten we de voeten helemaal op als iemand hardloopschoenen wil”, zegt Jeroen. “In de lengte én de breedte, want we hebben schoenen in verschillende breedtematen.”

“Het mooist is als klanten die al hardlopen hun oude schoenen meenemen”, zegt Marco. “Dan kunnen we aan de hand van het looppatroon op de baan en de slijtage kijken wat het beste is. En we bespreken eventuele klachten en blessures.”

“Als iemand voor het eerst gaat hardlopen, maken we in principe ook altijd nog een blauwdruk”, aldus Jeroen. “Hoe is de afwikkeling? Waar zitten de drukpunten? Dat is allemaal belangrijke informatie.”

“De resultaten van onze onderzoeken nemen we meteen met de klant door”, aldus Marco. “Dan snappen ze waarom wij het advies geven dat we geven. En dat het allerlaatste dat van belang is de kleur van de schoenen is. Het gaat er om waar je blessurevrij het best mee loopt.”

Marco: “Bij de test op de baan op de oude schoenen kijken we vooral ook naar anti-pronatie bij de stand van het hielbeen. Plat gezegd: of de voet naar binnen zakt. Zeker als je wat fanatieker bent, mag je dan geen te slappe schoenen hebben.”

“Met de klant bekijken we op het grote scherm de resultaten van de test op de baan”, legt Marco uit. “Uiteindelijk hebben wij maar één doel: dat de klant zo’n 800 tot 1200 kilometer blessurevrij gaat lopen op de nieuwe schoenen. Kennis van het eigen loopgedrag helpt daarbij.” 

Jeroen: “Wij hebben meer merken, maar met Brooks en Asics kunnen wij bijna iedereen van de voor hem of haar beste schoen voorzien. Meestal laten wij één of twee paar zien die volgens ons het beste zijn voor die klant. En daarmee gaan ze dan weer lopen op de baan.”

“We filmen vervolgens op de nieuwe schoenen nog een sessie op de baan, zodat we kunnen laten voelen waarom dit voor die man of vrouw de ideale schoenen zijn. En als wij denken aan twee opties, testen we ze allebei.”

Jeroen: “Vroeger hadden veel hardlopers zooltjes, maar de kwaliteit van de schoenen is zoveel beter, dat tegenwoordig maximaal 10 procent dat nodig heeft. Wel doen wij vaak meteen wat kleine aanpassingen, bijvoorbeeld om de voorvoet te ondersteunen.”

“Sokken zijn ook belangrijk”, aldus Jeroen. “Goede hardloopsokken hebben versteviging onder en om de hiel en bij de voorvoet, waardoor ze minder schuiven. En ze zijn naadloos. Wie die eenmaal heeft geprobeerd, kan niet meer zonder.”

Marco: “De meeste hardloopschoenen kosten tussen de 120 en 180 euro, maar duur betekent niet altijd beter. Sterker: sommige mensen adviseren we juist de duurste níet te nemen, omdat die bijvoorbeeld heel erg veel demping hebben. Die aanpak zorgt dat bijna iedereen hier terugkomt.”