‘Goedemorgen met…’ Onder die vrolijke naam biedt Schutrups sinds kort elke zaterdag en zondag de mogelijkheid om te brunchen in het café. “Gezond én lekker”, aldus Jan Schutrups.

 

Jan Schutrups kent in Hamburg heel veel restaurants. Maar zijn absolute favoriet zijn en blijven met afstand de vestigingen van May. En niet alleen bij Jan. De acht ontbijt- en brunchcafé’s van May krijgen van de klanten de maximale vijf sterren als beoordeling op een vergelijkingswebsite. “Mijn favoriete vestigingen zijn die in de wijk Eimsbüttel”, zegt Jan. “Als ik in Hamburg ben, is het vaste prik dat ik daar ga ontbijten. Er is in Hamburg sowieso een echte ontbijtcultuur. Voor een redelijk bedrag heb je een uitgebreid buffet met lekkere én gezonde producten. Dat mis je echt in Nederland. Zelfs in Amsterdam zie je het nauwelijks.” Maar in Exloo dus wel.

Want Jan Schutrups zou Jan Schutrups niet zijn als hij het dan niet zelf ging regelen. Dus kan iedereen sinds kort op zaterdag en zondag van 11.00 tot 14.00 uur in het Schutrups Café terecht voor een uitgebreide brunch met ovenverse broodjes, gevarieerd broodbeleg, yoghurt en lekkernijen, koffie en thee. En net als in Duitsland voor een alleszins redelijke prijs: 8,95 euro.

“Ik wil de ontbijtcultuur uit Hamburg naar Exloo brengen”

‘Goedemorgen met…’ is op de toch al gezellige winkeldagen een kers op de taart. Maar er zit ook een gezondheidsaspect aan. Jan: “Wij willen zeker niet belerend zijn op het gebied van voeding. Maar doordat wij zo’n ontbijt en brunch aanbieden, gaan mensen er automatisch zelf over nadenken. Weet je wat er gebeurt als mensen bij ons komen voor voetonderzoek? Ze doen de schoenen, de sokken en de broek uit, gaan op de voetspiegel staan, kijken voor zich in de gewone spiegel en het eerste wat ze zeggen, is vaak: ‘Ik ga afvallen!’ Op dat moment is men zich bewust.

Nou, in ons ‘Goedemorgen met…’-ontbijt zitten heus koolhydraten, met een croissantje en een tompouce, maar ook tomaten en verse ananas. Zo laten we de klanten spelenderwijs en gedoseerd kennis maken met gezonde voeding. Met als basisgedachte: je moet jezelf niet straffen, gezond eten kan ook lekker en leuk zijn.”

Typisch Jan

En verder is het natuurlijk ook weer typisch Jan, ontbijten en brunchen in het café van een schoenenzaak. “Dat is toch grappig”, aldus Jan. “Verrassend. Voor onze mensen is het niet helemaal nieuw, want wij houden al een aantal jaren onze vergaderingen zo. Die heten dan ook ontbijtvergaderingen. Dat vindt iedereen hartstikke plezierig, omdat je het nuttige met het aangename combineert.”

De Wholy Fit-groep die elke zondag wandelt vanuit de winkel in Exloo, heeft ook al ervaring opgedaan met het ‘Goedemorgen met…’-concept. “Die groep is razend enthousiast”, aldus Jan. “En tijdens de Containerverkoop rond Kerstmis en Oud en Nieuw hebben we het ook getest. Ook toen sloeg het aan.”

De ‘Goedemorgen met…’ is de komende tijd alleen op zaterdag en zondag. Maar als het aan Jan ligt, blijft het daar niet bij. “We beginnen met die twee dagen. Als het bekend is dat we dit doen en het begint een beetje te lopen, dan willen we het op alle dagen gaan doen. Net als IKEA, zeg maar. Zeker als het mooier weer is, kunnen de mensen dan niet alleen binnen in het café hun croissantje of yoghurtje eten, maar ook buiten, op het terras. 

En als het straks eenmaal goed loopt, kunnen we maximaal vijftig tot zestig mensen op een dag laten brunchen, omdat iedereen toch een beetje gespreid komt. Maar eerst moet iedereen er maar eens goed aan wennen. Mijn ideaalplaatje is dat we hier dezelfde sfeer krijgen als bij May in Hamburg. Dat mensen in een gezellige sfeer lekker en gezond van een ontbijtje of brunch genieten.”