Podologie Kampen

Soort treft soort in kerk in Kampen

Na Groningen, Winschoten en Meppel krijgt de podologie van Schutrups er weer een locatie bij. En niet zomaar eentje! Schutrups trekt in de voormalige Noorderkerk in Kampen in bij fysiotherapeut Patrick Mookus.

Het hele Wholy-concept bij Schutrups gaat over gezondheid. Dus is het niet zo raar dat na ‘beweging’ de schijnwerper op een ander belangrijk ingrediënt van een gezond leven wordt gericht: onze voeding.
De in 1916 gebouwde Noorderkerk was sinds eind 2015 niet meer in gebruik bij de Nederlands hervormde kerk in Kampen. Patrick Mookus, die een uitpuilende fysiotherapiepraktijk in de buurt had, liet er meteen zijn oog op vallen. Hij naderde de magische 50 en wilde nog één keer groots uitpakken.
Nou, dat is gelukt. Want eerder dit jaar opende de in 2000 in Kampen neergestreken ras-Rotterdammer na een intensieve verbouwing zijn praktijk, die onder veel meer vier behandelkamers, een grote oefenzaal, een hardloopbaan en een stuk kunstgras bevat.
Na afloop van een lezing van Jan Schutrups in Emmen raakten Patrick en Jan met elkaar in gesprek. De twee snuffelden spreekwoordelijk aan elkaar, bezochten elkaars bedrijven en binnenkort zit er dus eens per twee weken een ochtend een podoloog van Schutrups in de Noorderkerk in Kampen. Waarbij beide partijen de intentie hebben de samenwerking uit te breiden.

Patrick: “Mijn doel is om uiteindelijk minder zelf als fysiotherapeut aan de bank te staan. Op het gebied van ondernemerschap en conceptmatig denken, kan ik heel veel van Jan leren. En ik kan Jan, doordat ik al bijna twintig jaar in Kampen zit en een groot netwerk heb binnen de sport en het bedrijfsleven, een voor hem interessant podium en netwerk leveren.”
Jan: “Ik werd gegrepen door de professionaliteit en de gedrevenheid van Patrick. Sterker: ik moet hem afremmen. Er komen vaak mensen op me af die zeggen dat ze willen samenwerken, maar dan bedoelen ze vaak dat ze willen meeliften. Daar heb ik meestal geen behoefte aan. Ik wil samen dingen doen met mensen die ook proactief zijn. En er moet een klik zijn.”

Overeenkomsten

Bij zijn bezoeken aan Exloo zag Patrick veel overeenkomsten. “De klantgerichtheid. De mens centraal zetten. Een beleving willen bieden. Kijk, geld verdienen is leuk, maar dat is niet mijn drijfveer. Ik wil mensen helpen, dat het ze leuk bij me hebben. In de wereld van de fysiotherapie zie je dat mensen door verzekeraars steeds meer een nummer worden. Er staan zes behandelingen voor iets en dan is het klaar. Ik behandel ze soms door, voor weinig geld, omdat ik dat nodig vind. Zodat mensen weer normaal kunnen leven en werken.

Ik zeg altijd: buiten de kaders vindt de magie plaats

Misschien maakt dat me een slechte ondernemer, maar uiteindelijk denk ik: als je je hart volgt en je doet dingen die je leuk vindt, dat kan niet fout zijn. En wat je geeft is wat je krijgt, want die mensen worden wel mijn ambassadeurs. Zo’n samenwerking als met Jan, die zit er ook aan te komen met andere partijen. De kerk wordt een soort multifunctioneel centrum en dat is precies wat mijn vrouw en ik voor ogen hadden. Na 25 jaar buffelen vallen nu alle puzzelstukjes in elkaar.”

Siemen Oude Booijink gaat de podologiepraktijk van Schutrups in Kampen opzetten. Net zo’n Draufgänger als Jan Schutrups en Patrick Mookus, dus de heren kunnen het alvast uitstekend met elkaar vinden. Patrick: “Dat geldt eigenlijk voor iedereen in Exloo. Die passen bij Jan, dus die spreken mij ook aan. Maar we moeten ook nuchter zijn. We staan aan het begin van een hopelijk lange en fijne samenwerking. Vergelijk het maar met een relatie. Je wordt verliefd op iemand, maar je weet nooit zeker of het de ware is. Dat moet groeien en je moet het de ruimte geven. Dan komen de kruisbestuivingen vanzelf.”
“Ik was op de hardloopdag bij Schutrups in Exloo aanwezig. Ik dacht eerst: kunnen ze niemand uit de buurt vinden? Maar wat gebeurde er? De man van Hoka, Evelyn Steenbergen van Schutrups en ik zitten op een gegeven moment met zijn drieën bij een klant, ieder vanuit onze specifieke kennis. Zo’n klant gaat aan het eind van de dag met een super tevreden gevoel naar huis, omdat wij met zijn drieën zijn probleem hebben opgelost. Ik zeg altijd: ‘Buiten de kaders vindt de magie plaats’. Zo moet onze samenwerking worden: niet te veel plannen, ook gewoon dingen laten gebeuren.”

Veel potentie

Hoe ziet Jan dit? “Zo werk ik ook. De stip aan de horizon van deze samenwerking is, net als op de andere locaties, dat we fulltime aanwezig zijn. En dat we naast podologie ook met Schutrups Works, Wholy Fit en dergelijke de stap naar Kampen maken. Voor ons is het sowieso een uitbreiding van ons verzorgingsgebied. Er zijn in en rond Kampen best veel podologen, maar niemand pakt het aan zoals wij. Dus ik zie veel potentie in deze nieuwe samenwerking.”


Wie Jans voorliefde voor ‘concepten’ kent, snapt dat een voormalig kerkgebouw in Kampen hem meer inspireert dan een dertien-in-een-dozijnlocatie ergens op een bedrijfsverzamelterrein. “Die kerk is natuurlijk geweldig”, zegt hij. “En het kan een groot succes worden als Patrick het concept-denken verder ontwikkelt. Als je alleen maar een ‘dienstenspecialisatie’ hebt, zoals fysiotherapie, dan is dat smal. Op één poot kun je immers niet staan. Maar als je vier poten creëert die elkaar aanvullen, dan heb je bestaansrecht en ben je uniek. Dan zijn mensen ook bereid om naar jou te reizen en wordt je klantenkring letterlijk en figuurlijk groter. Ik denk dat wij in Exloo daar een goed bewijs van zijn. Maar het is moeilijk. Chinezen kunnen alles kopiëren, maar zelf geen concepten maken. Met de kerk en zijn visie durf ik wel te zeggen dat Patrick geen Chinees is. Wel een Rotterdammer, maar daar kan ik meestal prima mee.”


Andere locaties

Naast de Noorderkerk in Kampen (Noordweg 53) heeft Schutrups nog drie ‘buitenlocaties voor voetzorg.
Het Omnium in Groningen (Laan Corpus Den Hoorn 101A) is natuurlijk de bekendste, want dat ligt direct aan de A7 naast de trainingsvelden van FC Groningen.
Daarnaast wordt in Winschoten gewerkt in de praktijk van PrengerHoekman aan de Blijhamsterweg 47 en in Meppel bij PMC Meppel aan de Industrieweg 11A.
Iedereen voor wie de reis naar Exloo om de een of andere reden niet goed uitkomt, kan ook voor die locaties een afspraak maken via tel. 0591-549 093.