Schutrups Works

Schutrups Works richt zich op bedrijven

Ziekteverzuim is een hot item bij bedrijven. Toch betekent dat niet dat alle werkgevers preventie serieus nemen. En de link tussen verzuim en voeten wordt helemaal zelden gelegd. Schutrups Works gaat daar verandering in brengen.

Siemen Oude Booijink is bij Schutrups verantwoordelijk voor Schutrups Works, de nieuwe loot aan de stam. Het doel is om werkgevers die medewerkers hebben die veel moeten staan bewust te maken van de risico’s van ziekteverzuim. En, uiteraard, het bieden van oplossingen die de risico’s beperken.

Siemen: “Mensen die lang staan of veel lopen, krijgen eerder klachten. Die zijn op te lossen door goede werkschoenen en eventueel een aangepaste zool. Wij willen met Schutrups Works mensen die al klachten hebben behandelen. Maar we willen vooral voorkomen dat er klachten ontstaan.”

Preventie belangrijk voor welzijn van medewerkers

De werkwijze van Schutrups Works is dat er bij bedrijven een screening wordt uitgevoerd, ook bij mensen die nog geen klachten hebben. “We bekijken welk werk iemand doet, wat voor schoenen hij of zij draagt, hoe de voet er uit ziet en of er een afwijkende voetstand is, die effect kan hebben op het hele lichaam en in de toekomst tot klachten en dus verzuim kan leiden. Als iemand uit zo’n risicogroep met slechte schoenen of zonder zooltje doorloopt, komen er namelijk gegarandeerd klachten. Op deze manier preventief bezig zijn, is in het belang van het bedrijf én het welzijn van de medewerkers.”

Uit de eerste screenings bleek dat zo’n 20 procent van de mensen die in hun werk veel staan of lopen al klachten heeft. En dat maar liefst 50 procent een afwijkende voetstand heeft en dus in de risicogroep zit. Siemen: “In principe kunnen we die allemaal helpen met een zool. Maar de schoen is minstens zo belangrijk. Goede zolen in slechte schoenen heb je nauwelijks iets aan. Het gaat altijd om de combinatie. Wij werken veel met het merk Atlas. Daarmee kunnen we 80 procent van de mensen aan goede werkschoenen helpen en het is ook nog eens een betaalbaar merk. Voor de mensen met een heel moeilijke voet of een heel brede voet, komen we bij de iets duurdere schoenen uit.”

Eén methode

“Het is wel het beste als alle medewerkers op dezelfde manier door hetzelfde bedrijf behandeld worden. Dat is meestal niet het geval. Dan heeft de ene werknemer hier zijn schoenen gekocht en daar zijn zolen en de andere werknemers net andersom. Schoen en zool los van elkaar is sowieso niet zo slim. Er zijn zat bedrijven die zolen aanbieden en ook zat die goede werkschoenen aanbieden. Maar bedrijven die kennis van allebei hebben, zie je maar weinig. Dat maakt ons uniek.”
Wat Siemen betreft blijft het niet bij schoenen en zolen. “Als er eenmaal een band is met een bedrijf, denk ik dat we met Schutrups Works ook een adviserende rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld door fysiotherapie aan te raden als dat nodig is. Maar je kunt ook denken aan een Wholy Fit-programma, waarin we bewegingsprogramma’s aanbieden. Want medewerkers die veel staan en lopen kunnen problemen krijgen, maar medewerkers die alleen maar zitten evengoed. Maar dat is toekomstmuziek.”