Mensen uit Meppel en omgeving kunnen voor Voetzorg sinds enige tijd ook dichter bij huis terecht. Podotherapeut Brigitte Kats en Podoloog Bas Haanstra runnen de aanmeetlocatie van Schutrups in Meppel.

Een klein jaar geleden namen podotherapeut Brigitte Kats en podoloog Bas Haanstra hun intrek op een nieuwe locatie in Meppel. In het paramedisch centrum aan de Industrieweg bij PMC Fysio en sportschool Basic-Fit.

Als het aan Brigitte, die vijf jaar geleden op een andere plek in Meppel startte, ligt, dan is dit voorlopig de laatste verhuizing. “We zitten nu op een perfecte locatie, met korte lijntjes naar de fysiotherapie. Dat is ideaal. Ook de bereikbaarheid is beter en er kan voor de deur geparkeerd worden.”

Brigitte en Bas zitten op respectievelijk dinsdag en donderdag in Meppel. De rest van de week werken ze in Exloo, waardoor zij binding houden met de hoofdlocatie van Schutrups. Bas: “Doordat de praktijk in Meppel groeit, is er al een extra dag in de maand bijgekomen.”

“Van pijn aan je voeten kun je flink chagrijnig van worden”

Werken op een ‘externe locatie’ heeft volgens Brigitte ook haar charmes. “Je werkt meer zelfstandig waardoor je op een andere manier wordt uitgedaagd in je vak. Het voelt alsof je een beetje je eigen praktijk hebt. Daardoor wordt regelmatig je creativiteit aangesproken. Dat vind ik leuk en interessant.”

 

Direct contact

Voor de Voetzorg maakt het niet uit of een klant bij Schutrups in Meppel of bij Schutrups in Exloo komt. Bas: “Maar verder is het natuurlijk wel anders. In Exloo heb je de combinatie met de winkel en in Meppel hebben we het directe contact met de fysiotherapeut, die een deur verder zit. Doorverwijzen en overleggen is dan heel makkelijk.”

Brigitte: “Onlangs kwam er een cliënt met een peesplaatontsteking aan zijn voet. Naast onze mogelijkheden voor het behandelen met zooltherapie, kan ik iemand dan ook snel doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een shockwave-behandeling. Het samen overleggen met een fysiotherapeut van PMC is dan echt een mooie aanvulling. Ook als er sprake is van andere problematiek, zoals achillespees-klachten of klachten die voortkomen uit verminderde spiersterkte.”

 

Chagrijnig worden

De charme van het vak is voor Bas en Brigitte hetzelfde: mensen helpen. Brigitte: “Als je pijn aan je voeten hebt, kun je daar flink chagrijnig van worden. Het is prachtig dat wij die pijn kunnen verlichten. Of om mensen die nauwelijks meer kunnen lopen weer op de been te helpen.” Bas: “Dat is het mooiste. Wij zoeken naar oplossingen die zorgen dat iemand zonder of met zo min mogelijk pijnklachten weer kan lopen en bewegen.”

“Dat is de insteek”, zegt Brigitte. “En wat wij niet kunnen behandelen, bijvoorbeeld wegens een probleem met de bloedvaten of de zenuwbanen, dan verwijzen we door, naar bijvoorbeeld de huisarts of andere specialist. Mensen denken vaak alleen aan voeten, maar er zit een heel lijf boven.

Iemand met voetklachten in combinatie met een burn-out heeft bijvoorbeeld zoveel spierspanning, dat een zooltherapie alleen niet helpt. Het geeft wel sterke vermindering van de klachten, maar is niet altijd voldoende. Wij gaan dan in gesprek om de beste behandeling te ontdekken. Als dat lukt, is de cliënt blij, en ben ik ook een gelukkig mens.”

De praktijk van Schutrups aan de Industrieweg 11A in Meppel is elke dinsdag en donderdag geopend. Daarnaast is er één keer per maand op maandag van 16.30 tot 17.30 uur een inloopspreekuur. Zaterdag 7 maart is er van 10.00 tot 14.00 uur een open dag.