Wholy Food

En dat is drie: Wholy Food

Eerst Wholy Fit. Toen Wholy Run. Dan kun je er bij een bedrijf als Schutrups op wachten dat er een derde ‘Wholy Huppeldepup’ wordt toegevoegd. En inderdaad: vanaf nu is er ook Wholy Food.

Het hele Wholy-concept bij Schutrups gaat over gezondheid. Dus is het niet zo raar dat na ‘beweging’ de schijnwerper op een ander belangrijk ingrediënt van een gezond leven wordt gericht: onze voeding.
Niet dat Evelyn Steenbergen, de drijvende kracht achter onder meer de Wholy-activiteiten, nu meteen de Sonja Bakker van Exloo is geworden en iedereen in het Schutrups Café voortaan een eierkoek of een appel bij de koffie krijgt. Maar met Wholy Food wordt wel degelijk aandacht besteed aan ‘goed’ en ‘fout’, al zijn dat niet de termen die Evelyn gebruikt.
“We hebben de afgelopen periode een paar keer op zondagochtend na de Wholy Fit-wandeling een brunch georganiseerd. En dat viel zodanig in de smaak, dat we hebben besloten het wat officiëler te gaan organiseren in de vorm van één Wholy Food-brunch per kwartaal”, zegt Evelyn.

Sociale element

“Daarbij laten we ons inspireren door de ontbijtcultuur die je in Duitse steden als Hamburg ziet. Daar zijn speciale ontbijt- en lunchcafés. Hier wordt het een buffet met salades, yoghurt, een soepje, een broodje en een dessert. Waarbij het sociale element overigens de boventoon voert. We hebben tijdens de proeven die we hielden gemerkt dat dat heel erg aansloeg. Samen wandelen, samen eten, was gewoon heel gezellig. Wilko Koster en ik zijn ook gewichtsconsulent, dus wij kunnen onze kennis over voeding delen. Het is allemaal met een healthy knipoog. We willen laten zien dat gezond ook lekker en leuk kan zijn.”

Het is een sociaal event, met healthy knipoog

Evelyn is dan ook niet van de ‘koolhydraatpolitie’. “In Hamburg bij May, een beetje ons voorbeeld, staat ook gebak. Maar dat is prima. Een gebakje op zijn tijd, een wijntje, dat kan best. Als je gemiddeld per dag maar binnen de range blijft van wat je aan koolhydraten nodig hebt en verbruikt.”
De Wholy Food-brunches zijn dan ook geen workshops met strenge diëtisten, maar vooral bedoeld als gezellige activiteit. De deelnemers aan de Wholy Fit-wandeling van die ochtend kunnen deelnemen, maar ook iedere andere geïnteresseerde kan tegen betaling van 12,95 euro aansluiten. Evelyn: “In totaal zijn er 25 plekken en aanmelden via de website is aan te raden.”

Wat een kleine twee jaar geleden begon met één Wholy Fit-wandelgroep, is inmiddels een aardig pakket aan activiteiten. Zo zijn er twee Wholy Run-groepen bijgekomen, deelname aan de Diabetes Challenge en wordt gekeken of het concept ook in Groningen bij het Omnium en op andere locaties waar podologen van Schutrups actief zijn kan worden ‘uitgerold’. En nu komt dat Wholy Food er bij.

Hoge eisen

Was dit wat Jan Schutrups en Evelyn toen de samenwerking in 2017 begon voor ogen hadden? Evelyn: “Ja, ik ben wel tevreden. Steeds vaker vragen mensen van buiten wat we hier bij Schutrups aan het doen zijn. Waar we wel tegenaan lopen is dat het allemaal veel tijd kost. We kunnen dus niet alles doen wat we zouden willen. En zomaar het concept in andere handen leggen, doen we ook niet. De mensen die het elders gaan uitvoeren, moeten het wel goed kunnen vertellen. We leggen de lat wat dat betreft hoog. Kijk, ik ben misschien het gezicht van de Wholy-activiteiten, maar het is wel een Schutrups-product. En dan moet de uitvoering ook aan hoge eisen voldoen.”
Dus uitbreiding zit er voorlopig niet in? “Joh, wie weet zitten we hier over een halfjaar of een jaar gezellig weer en hebben we het over een heel nieuwe activiteit. Het is dat ik niet kan skiën, anders zou Jan dat morgen nog willen.”