Mensen met voetproblemen, lopen vaak jarenlang moeizaam of met pijn. Niet nodig, vinden Anne-Marie de Ridder, Jannie Eiting en Arjan Woltman. Zij zijn bij Schutrups gespecialiseerd in semi-orthopedische schoenen.

Je merkt pas hoe belangrijk je voeten zijn, als je problemen krijgt. Dan is een gewone comfortschoen misschien niet meer genoeg om te zorgen dat je pijnvrij kunt staan en lopen en moet je semi-orthopedische schoenen. Dat klinkt ‘enger’ dan het is, want tegenwoordig is het verschil tussen gewone comfortschoenen en semi-orthopedische vaak alleen door experts te zien. Bij Schutrups Exloo heten die experts in de winkel Anne-Marie de Ridder en Jannie Eiting en in de voetzorg Arjan Woltman. Anne-Marie: “Als iemand door bijvoorbeeld de reumatoloog, neuroloog of orthopedisch specialist naar ons wordt doorverwezen, is het onze taak om adequaat schoeisel te leveren. Het verschil met ‘gewone’ schoenen is de pasvorm. Als iemand bijvoorbeeld een hallux valgus heeft, een knobbel bij de grote teen, kom je op een schoen met stretch-materiaal aan de zijkant uit. En iemand met diabetes krijgt schoenen zonder stiknaden en gemaakt van zacht materiaal.”

“Doel is mensen zo makkelijk en pijnvrij mogelijk te laten lopen”

Jannie: “Vroeger kwamen mensen vaak in echte orthopedische schoenen terecht, maar de keus in semi-orthopedisch is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Orthopedisch is nu vooral nodig als de vorm van de voet helemaal veranderd is, bijvoorbeeld door een ongeluk. Dan is maatwerk echt vereist.” Sinds een jaar of vijf is de keuze in semi-orthopedische schoenen echt gegroeid. Arjan: “Vroeger vergoedde de verzekeraar alleen zogenaamde gestempelde schoenen. Nu gaat het om ‘adequaat’. Dat kan dan ook een hele brede of juist hele smalle wandelschoen zijn. Waar het uiteindelijk om gaat is dat mensen zo makkelijk en pijnvrij mogelijk moeten kunnen lopen. Helemaal pijnvrij lukt niet altijd, maar dat is wel het streven.”

 

Eerst verwijsbrief

Wie voor het eerst semi-orthopedische schoenen nodig heeft en gebruik wil maken van de gedeeltelijke vergoeding door de ziektekostenverzekering, begint altijd met een verwijsbrief. Daarmee komen ze in eerste instantie terecht bij podoloog Arjan. Hij: “Ik zorg voor de zolen en Jannie en Anne-Marie helpen daarna met het schoeisel. Bij het eerste onderzoek is Jannie of Anne-Marie altijd aanwezig, zodat we meteen kunnen overleggen over welke schoen het beste past. Bovendien hoeft de klant het verhaal maar één keer te vertellen en komt er geen ruis op de lijn.”

Anne-Marie: “Vroeger deden we dat apart. Maar als wij meekijken als Arjan de voet en de houding bekijkt en een loopanalyse doet, kunnen we samen tot de beste oplossing komen.” Bij semi-orthopedische schoenen speelt de prijs van de schoenen geen enkele rol. De verzekeringsmaatschappij vergoedt in principe een vast bedrag voor een totaalpakket van onderzoek, zolen, schoenen én nacontroles.

 

Grote voorraad

Vroeger werden semi-orthopedische schoenen veelal vanaf een plaatje gekozen. Tegenwoordig heeft Schutrups een grote voorraad. Anne-Marie: “Van Durea en Finn Comfort en de wandelschoenmerken Meindl en Hanwag hebben we heel veel in voorraad, ook in afwijkende breedte- en lengtematen. Als het om merken als Nimco en Tom Shoes gaat, moeten we ze nog wel speciaal bestellen.” Arjan: “We kunnen ook veel zelf aanpassen. Als je vroeger problemen had met de afwikkeling, moest er echt een plaat onder.

Tegenwoordig heb je schoenen die veel meer afwikkelen. Dus er zijn veel kleinere aanpassingen nodig, die we gewoon snel hier kunnen doen.” En alle drie hebben ze maar één doel: tevreden klanten. Jannie: “Dit is zo’n dankbaar werk. Laatst kwam een mevrouw terug voor controle en zij zei: ‘Ik heb in jaren niet zo fijn gelopen!’ Dat geeft ons dan ook een fijn gevoel. Hebben we dan met elkaar toch maar voor elkaar gekregen.”