Voeten van werknemers zijn bij menig bedrijf een ondergeschoven kindje. Terwijl werknemers die veel staan of lopen een grote kans hebben op klachten. De mannen van Schutrups Works willen dat voorkomen.

Siemen Oude Booijink en Rolf Oosterhof zijn de podologen die zich namens Schutrups Works speciaal richten op bedrijven met werknemers in beroepen waarbij goede schoenen en voetzorg op termijn klachten en zelfs ziekteverzuim kunnen voorkomen.

Hoewel Schutrups Works nog maar kort bestaat, zijn ze er inmiddels al een aardig deel van hun werkweek mee bezig. “We zijn bijvoorbeeld in samenwerking met een ander bedrijf, dat de werkschoenen van Atlas levert, geselecteerd om de voetzorg te doen voor mensen die in grijs en groen werken bij de gemeente Assen”, zegt Siemen. “Het gaat dan om mensen die vooral werken in infrastructuur en groenvoorziening. Die moeten veel staan en lopen, soms in barre omstandigheden, zowel qua weer als ondergrond. Dat betekent dat hoge eisen worden gesteld aan de schoenen.”

“Goede balans vinden tussen wat werknemer wil en wat het beste is”

De bijna 200 medewerkers komen allemaal langs bij de mannen van Schutrups Works. Rolf: “Het begint met een intake-gesprek, waarin we klachten analyseren en welke werkzaamheden de mensen doen. Op basis daarvan adviseren we dan wat in principe de beste schoen is. En verder doen we bij iedereen een voetscreening, grotendeels zoals we het in Exloo ook doen. Dan kunnen we zien waar klachten vandaan komen en of er een verhoogd risico is op klachten in de toekomst. Indien nodig, adviseren we een zooltje. Tenslotte passen de cliënten de schoenen, of laarzen.”

De meeste werknemers snappen, zeker na het gesprek met de mannen van Schutrups Works, het belang wel van goede schoenen en eventueel zolen. Maar niet iedereen, heeft Rolf al ervaren. “Wij geven advies, maar kunnen niemand tot iets verplichten. Dus we treffen weleens mensen die weigeren om een veterschoen te dragen, omdat hun buik het veteren verhindert. Die willen dan instappers. Het nadeel daarvan is dat ze minder mooi om de voet zitten en minder stabiliteit bieden. Dan ga je klauwen om de schoen vast te houden.”

 

Gevoelig voor argumenten

Siemen: “Het is aan ons om dan een goede balans te vinden tussen de wensen van de werknemer en wat het beste is voor de voet. De meeste mensen zijn gelukkig wel gevoelig voor onze argumenten.” Rolf: “We laten het vaak ook voelen. Het voordeel van Atlas is dat het een lichtere schoen is dan de traditionele werkschoenen. Ze zijn prettig om te dragen én bieden een goede ondersteuning. Dat moeten ze dan aan hun eigen voeten voelen.”

Het overtuigen van werkgevers van het belang van goede voetzorg en werkschoenen, is niet zo heel moeilijk. Siemen: “Vaak koopt iedereen zelf ergens werkschoenen zonder enig voetonderzoek, omdat bedrijven zeggen: ‘Regel het zelf maar’. Ons onderzoek is gericht op preventie en daarmee terugdringen van het ziekteverzuim. Je werknemers zijn je kapitaal, dus daar moet je goed voor zorgen. Zeker voor mensen die veel staand werk doen en veel lopen is de aanpak van Schutrups Works ideaal.” 

Komen de heren ‘onderweg’ ook gekke dingen tegen? “Ja”, zegt Rolf, “het valt op dat juist bedrijven die bezig zijn met gezondheid het vaak maar matig voor elkaar hebben. In ziekenhuizen en verpleeghuizen loopt het personeel op Crocs of van die klompjes. Je zou van instellingen in de gezondheidszorg toch meer kennis verwachten van goede voetzorg en goed schoeisel. Wij hebben in de Voetzorg in Exloo dan ook heel wat cliënten uit die hoek. Terwijl dat met preventie meestal goed te voorkomen was geweest.”